Regler om anti-korruption

Disse regler og det nedenfor beskrevne adfærdskodeks gælder for alle ansatte, studerende, gæsteforskere, tilknyttede selskaber, eksterne samarbejdspartnere samt medlemmer af bestyrelsen. Dette sikrer gennemsigtighed og ansvarlighed. Handlinger i strid med reglerne vil kunne medføre ansættelsesretlige og indskrivningsmæssige konsekvenser.

Hvad er korruption?

Korruption defineres som misbrug af betroet magt for egen vindings skyld. Begrebet dækker over bestikkelse, bedrageri, under-slæb, afpresning og nepotisme.

Desuden omfatter korruption sager, hvor penge ikke nødvendigvis har skiftet hænder, som for eksempel udførelse af tjenester for at vinde fordele såsom positiv særbehandling, særlig beskyttelse, ekstra service eller kortere sagsbehandlingstid.

Korruption underminerer KU's integritet og virke samt skader den tillid, som dets studerende, dets partnere og offentligheden har til institutionen. Korruption truer samfundets stabilitet og sikkerhed og underminerer demokratiske institutioner og værdier.

Denne definition stemmer overens med korruptionskonceptet i straffeloven og i de internationale anti-korruptionskonventioner, herunder FN's konvention mod korruption, og dækker såvel modtagelse som afgivelse af bestikkelse og andre former for aktiv eller passiv korrupt adfærd.

Principper

  • Ingen former for korruption accepteres: Handlinger, der anses som værende i strid med reglerne for anti-korruption, kan medføre ansættelsesretlige eller indskrivningsmæssige konsekvenser.
  • Gennemsigtighed og ansvarlighed: Alle handlinger og beslutninger skal være gennemsigtige, tilgængelige og ansvarlige således, at KU sikrer åbenhed på alle forretningsområder.
  • Retfærdighed og objektivitet: Beslutninger skal tages upartisk og objektivt således, at det sikres, at alle universitetets aktiviteter finder sted på et retfærdigt grundlag.

Adfærdskodeks

  • Interessekonflikter: KU's ansatte og studerende skal undgå situationer, hvor private interesser potentielt kan påvirke eller forekomme at påvirke den upartiske udførelse af deres pligter. Private interesser omfatter fordele til en selv eller ens familie, pårørende, venner og personer eller organisationer, til hvilke man har eller har haft erhvervsmæssig eller politisk tilknytning. Står en ansat eller en studerende over for en potentiel eller aktuel interessekonflikt, skal vedkommende straks indberette det til sin overordnede.
  • Bestikkelse: Bestikkelse er at tilbyde, give, modtage eller opfordre noget af værdi med det formål at påvirke udførelsen af en given handling i varetagelsen af lovpligtige opgaver. Bestikkelse, både i direkte og indirekte form, er strafbart i Danmark.
  • Faciliteringsbetalinger er et mindre beløb, der har til formål at sikre eller fremskynde en handling eller en tjeneste fra en offentligt ansat, som betaleren allerede er berettiget til. Faciliteringsbetalinger anses for at være en afart af bestikkelse, og sådanne betalinger må ikke foretages på vegne af KU, medmindre personen, der foretager betalingen, helt undtagelsesvis frygter for egen, pårørendes eller kollegers sikkerhed i tilfælde af, at betalingen ikke foretages.
  • Afpresning og bedrageri: Anvendelse af trusler, snyd og forsætlig uærlighed for at opnå fordele eller forvolde skade er forbudt. Dette involverer svindel, vildledende information og uberettiget udnyttelse af universitetets midler. Afpresning og bedrageri er strafbart i Danmark.
  • Underslæb: Uretmæssig tilegnelse eller misbrug af universitetsmidler/-ejendom for egen vindings skyld er ikke tilladt. Underslæb er strafbart i Danmark.
  • Gaver og gæstfrihed: Det er som udgangspunkt ikke tilladt at modtage eller give gaver, gæstfrihed eller andre fordele. Beskedne gaver med formålet at udvise påskønnelse kan accepteres for at respektere lokal skik og brug, så længe disse ikke gives mod forventning af en modydelse eller med hensigt til at påvirke en beslutningstagen i en given retning. For uddybende oplysninger og flere eksempler på gaver og andre fordele, som du kan eller kke kan modtage, henvises til Medarbejder- og Kompetencestyrelsens vejledning ”God adfærd i det offentlige”.​
  • Nepotisme: Favorisering af familie og venner i ansættelsesmæssige, indkøbsmæssige og universitetsrelaterede sammenhænge i øvrigt er ikke tilladt.

Indberetning

Alle KU's ansatte, studerende, gæsteforskere og bestyrelsesmedlemmer er forpligtet til at gøre sig bekendt med nærværende adfærdskodeks og respektere dens principper. Desuden er de forpligtet til at indberette ethvert bevis på og enhver begrundet mistanke om brud på reglerne til deres nærmeste leder eller direkte til Koncern-controlling. Indberetning kan også foregå gennem KU's whistleblower-ordning.

Ved indberetning i god tro vil vedkommende, der foretager indberetningen, blive beskyttet mod repressalier. KU sikrer fortrolighed og beskyttelse af personer, der bidrager med information om korruption.

Sanktioner

Afhængigt af den pågældende sag kan følgende sanktioner pålægges ved bevis på korruption eller begrundet mistanke herom:

  • Tilbagebetaling af midler
  • Ansættelsesretlige konsekvenser, inklusive afskedigelse eller uddannelsesmæssigt ophør, for ansatte, studerende, gæsteforskere og bestyrelsesmedlemmer
  • Kontraktmæssige konsekvenser, for eksempel opsigelse af kontrakt(er) med KU, for tredjeparter
  • Politianmeldelse og retsforfølgelse.

Hent denne tekst som PDF-fil

Gældende fra juli 2024